Readers:

Orang Kelantan Dijangka Menguasai Ekonomi dan Politik Malaysia pada 2020?

on Saturday, December 11, 2010


Orang Kelantan dijangka menguasai ekonomi dan politik Malaysia pada 2020 mengikut seorang pakar sosiologi dan ekonomi sebuah universiti tempatan. Apabila orang Kelantan menguasai ekonomi maka automatik akan menguasai politik. Orang cina pun akan semuanya berniaga dengan org kelantan. Rakyat Malaysia tak kira Melayu, Cina dan India akan menjadi kuli kepada orang Kelantan suatu hari nanti. Adakah ianya satu implikasi merbahaya kepada masa depan Melayu dan bukan Melayu di Malaysia?

Lihatlah anak-anak kelantan semakin hebat berniaga di seluruh malaysia dari perniagaan secara kecil-kecilan, pertengahan hinggalah kepada syarikat-syarikat korporat yang besar.

Orang kelantan bersatu teguh dan mereka ada di mana-mana. company-company lawyer 90% dikuasai oleh anak-anak kelantan. bersatu maknanya network iaitu bermakna orang kelantan mempunyai network perniagaan di seluruh malaysia dan seluruh dunia.

di kuala lumpur dan selangor sahaja ada lebih 70 persatuan anak-anak kelantan. itu belum dikira di lain-lain negeri. di langkawi pun ada persatuan anak-anak kelantan

begitu jugak guru-guru yg dihantar ke sabah dan sarawak dipenuhi anak-anak kelantan.

kemasukan ke universiti-universiti dipenuhi anak-anak kelantan.

beribu-ribu anak kelantan bekerja di luar negara.

petronas, proton, drb hicom dipenuhi oleh anak-anak kelantan

pegawai-pegawai besar di jabatan-jabatan kerajaan di penuhi anak-anak kelantan.

pakar-pakar komputer, engineeer, arkitek dipenuhi anak-anak kelantan

kota bahru semakin membangun dah setaraf dengan ipoh dan dijangka mengatasi kemajuan pulau pinang by 2020

islam sangat kuat dikelantan sehingga ulamak dianggap golongan elit tertinggi berbanding dgn golongan-golongan lain

pengajian pondok paling banyak di kelantan

ada 68 sekolah agama rakyat di kelantan berbanding hanya 26 sahaja di kedah. negeri-negeri lain lagi lingkup

ada bandar kelantan di london dan amerika syarikat

orang kelantan rakyat malaysia paling banyak migrate ke UK, US dan Australia

firma-firma construction banyak dikuasai oleh anak-anak kelantan

60% lecturer UKM adalah orang kelantan

ada 500,000 rakyat kelantan diluar kelantan. berbillion-billion ringgit dikirim ke kelantan untuk membangunkan kelantan. BN selama-lamanya tak akan boleh menang lagi di kelantan sebab orang kelantan dah boleh berdikari dan tak perlu lagi bantuan pusat.

Adakah org Kelantan akan menjadi "Cina" dalam masyarakat Melayu bermakna anti melayu lain-lain negeri?


------------------------------------------------------------------------


***Just his thought and of course I need to do some research to make sure this article is true. Too much ridiculous facts although I'm a KELANTANESE...***

10 comments:

Anonymous said...

mane plak bandar kelantan di us ngn uk?

Ir Afiq said...

itulah yg aku sedang kaji sama ada benda nie betul x...haha

"HitMan13" said...

dude, this could be very misleading..should come up with facts and figures..

"berbillion-billion ringgit dikirim ke kelantan untuk membangunkan kelantan" --> this is exaggerating! ;)

Ir Afiq said...

Shahrir: yeah...I know...this article I took from Mohd Hanif Mohd Nor who is die-hard-fans for opposition political party...just his thought maybe...I dont think this true...

Anonymous said...

fakta yang dia bg mcm nak kata 9/10 masyarakat malaysia adalah org kelantan

anonymous di atas

Ir Afiq said...

betul tu...and thanks for not accepting the facts without analyse it first... :)

neni izazi said...

saya rasa xderlah smpai ada bandar kelantan kt Us n uk , tp xmustahil jika nak dikatakan bahawa rakyat kelantan ada dimana2 sahaja dan menjawat jawatan penting...

ezwan said...

http://www.kami337fm.com/

ezwan said...

http://www.kami337fm.com/

Maaf Sebut said...

macam membaca hikayat dunia kayangan.

maafsebut.blogspot.com

Post a Comment